Amikor gyerek voltam anyukám gyakran készített nekünk "kockalevest", ami az instant leveseknek is a legegyszerűbb formája, több szempontból is ideális, olcsó és gyors, így tökéletes megoldás egy fázós nap után, hogy gyorsan átmelegedjen az ember. Édesanyám variációja nagyjából annyira egyszerű mint egy kész zacskós leves elkészítése, leveskocka, víz és cérnametélt, felforral és megesz... :) Én egy picit átgondoltam és "megreformáltam" ezt a variációt, hiszen a mai leveskockák tele vannak vegykezelt sóval, így csak mértékkel igyekszem használni, ráadásul számomra műanyag íze is van... Ma egy extra fagyos és kellemetlen napom volt, így gondoltam hazaérve a "mínuszsokfokból" jól esne egy fűszeres és csípős, gyors és forró leves, ami pilla alatt átmelegít, íme az én "kockalevesem".
A legfontosabbak: kell zöldség, tészta és valami extra ízesítő, zöldségként mindig azokat használom ami épp aktuálisan a hűtőben található, tészta: jelen esetben ez igen extra, hiszen drága nagyanyánk keze munkáját dicséri az a csiga, ami ebbe a levesbe kerül, az ízesítő: szent meggyőződésem, az ételek ízét a zsiradék adja. Kényszeresen megőrzöm azokat a zsiradékokat ami egy egy isteni fogás után visszamarad, például: fűszeres oldalas zsírja, egy fantasztikus ízes sült csirke után maradt szaft, vagy még a sültkolbász után maradt zsíradék. Ez mind isteni lehet egy éjszakai bűnözés alkalmával amikor kiosonok és friss kenyérre kenve egyenesen a hűtőből eszem ki, hiszen egy jó sült valódi esszenciája ez, minden nedvességtől megfosztott tömény ízorgia. Most ez szolgáltatta a leves alapját, kocka helyett, hiszen minden ízletes fűszer benne van, ami egy hosszú eljárás következménye, a fantasztikus zsiradék varázslatosan megízesíti majd a forró levest. Először is találomra kiválasztottam az egyik ilyen kivonatot tartalmazó edénykét a hűtőben, mindig apró kis műanyag edényekbe rakom el, általában olyanba amiben a házi krémtúrót vásárolom, hiszen felhasználom, és többé nem bajlódok az edény kimosásával, hiszen sokkal nehezebb a zsírtól megszabadítani... Ezt az esszenciát lábasba dobtam, felolvasztottam, most azt hiszem egy jó fokhagymás oldalas érdemi részét sikerült kiválasztani, felaprítottam egy petrezselymet, majd rádobtam a zsírra, megtisztítottam és karikákra vágtam egy répát, majd némi káposztát is vékony csíkokra szeltem. A zöldségeket alaposan körbeforgattam a zsíron, lesóztam, szép nagy adag fekete borssal ízesítettem, majd adtam hozzá a házi darált chiliből, amit annyira szeretünk. Amikor picit már talán oda is kozmált az edény falára, vízzel felöntöttem és szórtam bele egy nagy marék házi csigát, míg elmosogattam, el is készült! Csípős, fűszeres és forró, az ízek és illatok nem csak a testemet forrósították át egy pillanat alatt, hanem a lelkem legapróbb zugáig hatoltak.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése