Második felvonása a http://karamellassarkanyfu.blogspot.hu/ -nak, igyekszem színvonalasabb küllemet varázsolni, szebb képekkel, izgalmasabb receptekkel és alapanyagokkal... Megszínesíteni mindennapjainkat, cseppnyi boldogságot csempészni életünkbe a közös étkezésekkel… Hiszen tartalmazza a legfontosabb dolgot amit édesanyámtól tanultam: „hogyan is gondoskodjak megfelelően a családomról”. Én így teszem…


Azért választottam ezt a nevet, mert született már ilyen címmel posztom is: Fűszerelem... innen is látszik mennyire alakítják a mindannapi életünket ezek a csodás adalékanyagok, hiszen ha valamelyik világhírű konyhaművészettel rendelkező nemzetre gondolok, azonnal az adott ország jellegzetes fűszereivel azonosítom azt, és a natúr ételeket is csodás változatossággal tudjuk feruházni, új igazságot adni egyes étkeknek… Varázslatos birodalom ez, és mindig van mit tanulni… :)

2013. május 18., szombat

Diétás húspogácsa és párolt zöldség

Immár több mint három hete nyúzom a diétám, persze apró "csúsztatások" azért akadtak, ez a fogás is ilyen, hiszen az utóbbi időszakban igen lekorlátozódott a "legális" élelmiszerek száma. Mégpedig a következőkre: fehér hús (főként: hal és csirkemell), zöldség, tejtermékek (nem édesítettek: sajtok, tej, tejföl, natúr joghurt, tejszín), nasinak: délelőtt gyümölcs, délután olajos magvak (mandula, kesudió). Mivel eredmény is akad már, így időnként csalhatok kicsit, bár ez valójában nem is igazi csalás, hiszen egy kis malac husikáról van szó, aki ismer, az tudja hogy ez az én favoritom. :) Így aktuálisan a fehérje forrást most lecseréltem némi darált húsra, és mivel fasírtot szerettem volna, de azt nem lehet a benne lévő kenyér miatt, úgy döntöttem intenzív fűszerezéssel dobom fel, sovány darált malaccomb az alap, ütöttem bele egy tojást, majd kétféle fűszerkeveréket, az első egy sült burgonya fűszerkeverék - ezt azért szeretem olyan nagyon, mert sok szárított zöldfűszer van benne, és nagyon kiegyensúlyozott az összetétele, a másik egy pulykasült fűszerkeverék - ezt azért szeretem olyan nagyon, mert alapvetően nagyon ízletes, de kiemelten érződik benne a kakukkfű. Amióta diétázok, azóta hatványozottan kívánom az erős fűszereket, így teret engedek ennek a szenvedélynek, hiszen meggyőződésem, hogy a fűszerek nagyban segítik az emésztést, és varázserejük is van. A húsmasszát alaposan összegyúrtam és vaj és olaj keverékén pirosra sütöttem, úgy hogy először apró gombócokat formáltam, majd a két tenyerem segítségével ellapítottam. A zöldséges alap is végtelenül egyszerű, most nem kívántam a salátát, így ideje teret engedni egy kis párolt vegyes zöldségnek. Vajat olvasztottam kevés olíva olajon, majd megpirítottam benne jó sok durvára frissen őrölt színes borsot, majd jöhetett egy szál újhagyma, természetesen a zöldjével együtt. Majd vékonyra szeletelt répa, egy kevés csíkokra vágott friss zsenge tavaszi káposzta, és ezt az elegyet kiegészítettem némi fagyasztott zöldséggel. A fagyasztott variációk: brokkoli, baby répa és egy speciális keverék, ami az egyik nagy áruházlánc nevével védjegyzett, és sok fajta kis zöldség van benne: paprika, karfiol, borsó, hagyma és gomba is. A zöldségeket fokozatosan körbeforgattam az edényben, majd két korty vizet hozzáadva lefedtem, és néhány percig pároltam, de csak addig amíg a zöldek roppanósak maradtak:
Intenzív, fűszeres és laktató is, ja egy újabb nehéz lépcső a diéta sötét világában.. :) Tökéletes volt, és még jól is laktam! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése