Második felvonása a http://karamellassarkanyfu.blogspot.hu/ -nak, igyekszem színvonalasabb küllemet varázsolni, szebb képekkel, izgalmasabb receptekkel és alapanyagokkal... Megszínesíteni mindennapjainkat, cseppnyi boldogságot csempészni életünkbe a közös étkezésekkel… Hiszen tartalmazza a legfontosabb dolgot amit édesanyámtól tanultam: „hogyan is gondoskodjak megfelelően a családomról”. Én így teszem…


Azért választottam ezt a nevet, mert született már ilyen címmel posztom is: Fűszerelem... innen is látszik mennyire alakítják a mindannapi életünket ezek a csodás adalékanyagok, hiszen ha valamelyik világhírű konyhaművészettel rendelkező nemzetre gondolok, azonnal az adott ország jellegzetes fűszereivel azonosítom azt, és a natúr ételeket is csodás változatossággal tudjuk feruházni, új igazságot adni egyes étkeknek… Varázslatos birodalom ez, és mindig van mit tanulni… :)

2013. május 1., szerda

Borban párolt halfilé, párolt rizzsel és csodás narancsos-balzsamos párolt répával

Ez igazi meglepetés volt nemrég... mióta diétázok, nagyon nehéz a finomabbnál-finomabb ételekről jóízűen írni. Így alaposan lecsökkent a blogra feltöltött receptek száma, hiszen azonnal éhes leszek a jelenlegi étrendem mellett. Mivel nem olyan gyors a hatás, és valószínűleg sokáig meglesz még a visszafogott étrend, így mindenképp felül kell emelkednem ezen, és újra írni, hiszen a receptek csak gyűlnek, és az ízek és emlékek is elhalványodnak az idő előrehaladtával, így nem tudom olyan hitelesen leírni. Első körben vettem ki a fagyasztóból halat: sima tengeri halfilé, sajna "igénytelenek" vagyunk ilyen szempontból, hiszen mivel egyrészt anyukám allergiás a halhúsra, másrészt kicsiny országunk határait nem nyaldossák sós víz háborgó hullámai, így be kell érnünk a fagyasztottal. Papírtörlőre tettem  és hagytam kíméletesen kiolvadni, felvágtam két hatalmas répát hasábokra, majd kevés vajra dobtam, alaposan fűszereztem: sóval, borssal és extra erős chilivel, majd alaposan átforgattam a forró zsiradékon. Néhány perc pirítás után, bele reszeltem egy narancs héját és a levét is ráfacsartam, a narancslében lassan fedő alatt megpároltam, de csak addig, amíg már nem volt nyers, de roppanós maradt. Közben odakészítettem az egyszerű párolt rizst, és a halhoz is készítettem egy pácot: vajat olvasztottam, majd hozzá öntöttem ugyanannyi olíva olajat, ebbe sót, borsot, chilit és sült hal fűszerkeveréket alaposan eldolgoztam, gondosan megkenegettem a halszeletek minden oldalát. Majd alufóliából hajtogattam egy 4 rétegű tasakot, belecsempésztem a halszeleteket, majd néhány korty fehérborral ízesítettem, a tasakot precízen lezártam, tepsibe tettem és 180 fokos sütőbe dugtam. Közben megpárolódott a répa, néhány korty balzsamecettel gazdagítottam, és fedő nélkül kicsit beforraltam. Majd a halat a rizssel és a pikáns répával tálaltam:
A hal és a répa is teljesen meggyőzött, a rizs meg kellett hozzá... jaj de hiányzik most... :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése