Második felvonása a http://karamellassarkanyfu.blogspot.hu/ -nak, igyekszem színvonalasabb küllemet varázsolni, szebb képekkel, izgalmasabb receptekkel és alapanyagokkal... Megszínesíteni mindennapjainkat, cseppnyi boldogságot csempészni életünkbe a közös étkezésekkel… Hiszen tartalmazza a legfontosabb dolgot amit édesanyámtól tanultam: „hogyan is gondoskodjak megfelelően a családomról”. Én így teszem…


Azért választottam ezt a nevet, mert született már ilyen címmel posztom is: Fűszerelem... innen is látszik mennyire alakítják a mindannapi életünket ezek a csodás adalékanyagok, hiszen ha valamelyik világhírű konyhaművészettel rendelkező nemzetre gondolok, azonnal az adott ország jellegzetes fűszereivel azonosítom azt, és a natúr ételeket is csodás változatossággal tudjuk feruházni, új igazságot adni egyes étkeknek… Varázslatos birodalom ez, és mindig van mit tanulni… :)

2013. május 12., vasárnap

Húsgombócleves - első diétás csoda

A diéta elején eldöntöttem nincs is klasszabb megoldás, mint a leves, hiszen, tökéletesen beépíthető a diétába, és még a folyadékfogyasztást is segíti, ami szintén nagyon fontos, arról nem is beszélve hogy Herry nagyon szereti a leveseket, én meg sajnos nem is ismerem szinte őket. Ideje felfedezni egy új világot, persze ezt is csak olyan Nany-san, hiszen nem szeretem a kötött szabályokat, de van némi "előképzettségem" az élelmiszerek terén, mind a szakmámat tekintve, de nem elhanyagolható a "gyakorlat", ami persze sosem elég. Ezt a "csodát", még a diéta elején készítettem, amikor megengedtem még magamnak minimális mennyiségű rizst. Minimális mennyiségű sovány sertés hús az alap, nagyjából 10 dkg, ehhez reszeltem egy negyed hagymát, egy kis gerezd fokhagymát, egy minimális mennyiségű darált chilit, sót-borsot és kevés rizst is tettem bele, alaposan összegyúrtam, és nekiláttam a zöldségeknek. Egy darab zellert megtisztítottam, felvágtam, és kevés olajra dobtam, egy nagy édes répát vékony szeletekre vágtam, mehetett a forró olajra, és folyamatosan körbeforgattam a zöldségeket, amíg a következőt készítettem elő. Majd egy darabka zsenge tavaszi káposztát is felvágtam, végül egy szál újhagymát a zöldjével együtt, megtáncoltattam a zöldségkeveréket a lábosban, majd alaposan megfűszereztem: sóval-borssal, és egy húsleves kockával, a fűszerek segítettek is azonnal a kémiai folyamatok elindulásában, a só vízelvonó hatásának köszönhetően azonnal puhulni kezdtek a zöldségek, majd nagy mennyiségű vízzel felöntöttem, hagytam felforrni, közben a húsmasszából apró kis golyókat formáztam, amikor felforrt a leves, a gombócokat belepakolgattam. Amikor már majdnem kész volt, a gombócok megfőttek, de a zöldségek még éppen roppanósak, egy deci tejfölt alaposan kikevertem, ízesítettem kakukkfűvel és majorannával, majd a forró levesből alaposan fokozatosan felhígítottam, amikor a tejfölös keverék már meleg volt, visszaöntötten a meleg lét a lábosba a zöldségekhez.
Hatalmas siker volt, Herry meg is jegyezte: "Levesre fel!", megfogadtam a tanácsát...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése