Második felvonása a http://karamellassarkanyfu.blogspot.hu/ -nak, igyekszem színvonalasabb küllemet varázsolni, szebb képekkel, izgalmasabb receptekkel és alapanyagokkal... Megszínesíteni mindennapjainkat, cseppnyi boldogságot csempészni életünkbe a közös étkezésekkel… Hiszen tartalmazza a legfontosabb dolgot amit édesanyámtól tanultam: „hogyan is gondoskodjak megfelelően a családomról”. Én így teszem…


Azért választottam ezt a nevet, mert született már ilyen címmel posztom is: Fűszerelem... innen is látszik mennyire alakítják a mindannapi életünket ezek a csodás adalékanyagok, hiszen ha valamelyik világhírű konyhaművészettel rendelkező nemzetre gondolok, azonnal az adott ország jellegzetes fűszereivel azonosítom azt, és a natúr ételeket is csodás változatossággal tudjuk feruházni, új igazságot adni egyes étkeknek… Varázslatos birodalom ez, és mindig van mit tanulni… :)

2013. február 22., péntek

Omlós pulykacomb zöldségekkel, kurkumás rizzsel és pirított szezámmagos édes chili mártással

Minden rosszban van valami jó, ezt nekem általában az bizonyítja, ha egy vacak nap után hazaérek, 
amikor magam alatt vagyok, valahogy a konyhában mindig megtáltosodom, kibontakozik a kreativitásom és valami fenomenálisat teszek az asztalra, és máris helyre állt a világban az egyensúly. :) Persze ez alatt nem feltétlenül értek valami bonyolult, órákig tartó fogást értek, csak valami egyszerűt, amiben van valami kis különleges csavar, mert ez tükrözi leginkább az én stílusomat, azt hiszem... Így volt ez tegnap is.. A rossz részéről nem is érdemes beszélni, hazamentem, és valami egyszerűre, gyorsra, kellemesre és mégis valami átütőre vágytam. Így született ez a recept... :) Nekem nagyon-nagyon bejött, sajnos alkalmas kép nem készült... :) A felpárolgó forró gőz elrontotta a teljes színhatást...
Első körben kikésztettem a hozzávalókat, egy kisebb adag pulykacomb, egy fej hagyma, egy gerezd fokhagyma, egy nagy adag vegyes fagyasztott zöldség, néhány marék zsenge zöldborsó. A pulyka combot a húsra merőlegesen nagyon vékony szeletkéket vágtam, úgy mintha a kés pengéjével csak kapargattam volna, majd extra szűz olívaolajat melegítettem a serpenyőben, melyhez egy nagy adag vajat is tettem, majd egy jó nagy adag borsot megpirítottam benne, egy nagy csipet tengeri sóval végül a hús szeletkéket, egyenként a serpenyőbe adagoltam, de fokozatosan, hogy ne hűtsem le a forró edényt. Majd amikor már majdnem betelt a serpenyő alja, tovább daraboltam a többi husit, ezzel is időt hagyva a már piruló szeletkéknek. Majd alaposan átforgattam, nagy adag chilivel tovább fűszereztem, és a maradék husit is a serpenyőbe pakolgattam. Amikor kissé megpirultak, néhány korty vízzel felöntöttem, majd fedővel lefedtem, és nekiálltam a rizs elkészítésének, amit a szokásos módon készítettem, csak most némi kurkumával és chilivel is ízesítettem. Úgy terveztem hogy a husit, végül együtt készítem a zöldséggel, valami nagyon egyszerű módon, de így szükségem volt valami átütő erejű izgalmas szószra is, a következőt találtam ki: szezámmagot száraz serpenyőben kicsit megpirítottam, majd mehetett rá némi méz és chili, kevés sűrített paradicsom, kicsi kethcup, gyömbér és fokhagyma, egy löttyintésnyi szójaszósz, worchester szósz és egy csepp rizs ecet. Addigra a pulykacomb vajpuha lett, és varázslatosan omlós, levettem a fedőt, majd a hagymákat vékonyan rászeleteltem, a fokhagymával együtt, közben elpárolgott a víz, így egy picit odapirítottam, ekkor ráborítottam az olvadozó fagyasztott zöldségeket, alaposan átforgattam, két-három percre lefedtem és nagy lángon gyorsan átpároltam, végül a fedőt levéve a borsót is rádobtam, és hagytam hogy az összes víz elpárologjon róla, ez épp elég idő volt a borsónak. :) És már tálaltam is:
Különösen elégedetten fogyasztottam el  a vacsit... :) Herry épp most írja hogy ebédel (11:14 van), és hogy még finomabb lett, mert a szósz ereje jobban érvényesül, este inkább édes volt, mostanra inkább csípős lett... :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése