Második felvonása a http://karamellassarkanyfu.blogspot.hu/ -nak, igyekszem színvonalasabb küllemet varázsolni, szebb képekkel, izgalmasabb receptekkel és alapanyagokkal... Megszínesíteni mindennapjainkat, cseppnyi boldogságot csempészni életünkbe a közös étkezésekkel… Hiszen tartalmazza a legfontosabb dolgot amit édesanyámtól tanultam: „hogyan is gondoskodjak megfelelően a családomról”. Én így teszem…


Azért választottam ezt a nevet, mert született már ilyen címmel posztom is: Fűszerelem... innen is látszik mennyire alakítják a mindannapi életünket ezek a csodás adalékanyagok, hiszen ha valamelyik világhírű konyhaművészettel rendelkező nemzetre gondolok, azonnal az adott ország jellegzetes fűszereivel azonosítom azt, és a natúr ételeket is csodás változatossággal tudjuk feruházni, új igazságot adni egyes étkeknek… Varázslatos birodalom ez, és mindig van mit tanulni… :)

2013. január 15., kedd

Hagymás máj, kelkáposztás burgonyapürével

Rendszeresen kerül máj az asztalunkra, mindig hasonlóképpen készítem és fűszerezem, most is... annyi különbséggel hogy ezt a májat előzőleg nem pácoltam fokhagymás tejben, de minden más tekintetben ugyanúgy fűszereztem, és a saját technikám sem változott. De a köretet tekintve szerettem volna valami kis szokatlan csavart belecsempészni, gondoltam most nem a fűszerezésen változtatok, hanem valamilyen zöldséget csempészek a burgonya mellé, vagyis bele... És valami fura módon a kelkáposzta mellett döntöttem. Azt hiszem az íreknél van valamilyen hagyományos burgonyapüré, amibe kelkáposztát tesznek, ez annak a leegyszerűsített változata lehet, és annak valamilyen csodásan hangzó csilingelő neve van. :) Úgy gondoltam nem akarom hogy teljesen egynemű legyen, de mégsem tehetem nyersen a káposztát a burgonyapürébe... Így odatettem főni a krumplit, addig vékonyan felcsíkoztam a kelkáposztát, és tisztítottam két duci gerezd fokhagymát. A vajat feltettem megolvadni egy kis edénybe, beletettem a vékony szeletekre vágott fokhagymát bőven megszórtam nagy szemű  tengeri sóval és frissen őrölt színes borssal, majd hagytam megsülni a fokhagymát. Ekkor beledobtam a felszeletelt kelkáposztát és némi tejjel és tejszínnel felengedtem, ebben puhára főztem. Majd a burgonyát alaposan leszűrtem, egy szűrő segítségével beleszűrtem a forró tejes-tejszínes-vajas keveréket és habosra dolgoztam, majd széles elnagyolt mozdulatokkal beleforgattam a főtt kelkáposztát is.
 Általában szeretem ha a püré teljesen homogén, de most kifejezetten jól esett az hogy nem volt az... :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése