Mindenkivel - aki a konyhában forgolódik - megesik hogy szeretne valami újat, valami szokatlant, persze ez mindenkinél más, hiszen mindenkinek a földrajzi helyzete, az anyagi körülményei, a családi szokások és még ezer más dolog is befolyásolja, hogy mi az ami különleges lehet. Nekünk ritkaságnak számít a drágább húsok, de még a halak fogyasztása is, ez gondolom abból ered hogy édesanyám allergiás a halhúsra, így általában csak ünnepnapokon került hal az asztalunkra. Én szeretnék most ezen változtatni, hiszen szégyenleges hiányosságnak érzem hogy még azt sem tudom melyik halat hogy kell megpucolni, mire kell odafigyelni és mit érdemes készíteni belőlük. Ez éppen egy olyan recept, ahol gondosan elterveztem: hogy mit hogy fogok készíteni, az eredmény egészen más lett, mint amit szerettem volna, mármint szemre, ízre valóban megnyerő lett... :) Nem lehet mindig minden tökéletes...
Első körben a lehető legegyszerűbb variációt választottam fagyasztott tengeri halfilé... Sokkal enyhébb az íze mint az édesvízi halaknak, és a tisztításával sem kell bajlódni, valamint mindig elérhető. :) Kivettem a fagyasztóból, papírtörlőre fektettem, és hagytam hogy szépen, óvatosan, fokozatosan felengedjen. :) Közben két apró szárított chilit nagy szemű tengeri sóval porrá őröltem a mozsárban, majd belefacsartam egy fél citrom levét, és megkentem vele a halszeletek mindkét oldalát. Félretettem, és elkészítettem a "bundát", 3-3 kanál kukorica és búza lisztet összekevertem, majd tettem bele egy kevés sütőport és szódabikarbónát, alaposan megfűszereztem: só-bors-chilivel, végül egy kevés vermut-ot is tettem bele, majd némi víz hozzáadásával egy sűrű palacsintatészta jellegű masszát kaptam. A halat falatnyi darabkákra vágtam, majd beleforgattam a masszába, és bő forró olajban kisütöttem.
Közben szerettem volna köretként is valami szokatlant készíteni, ami sikerült is, csak nem olyan módon, mint ahogy azt eredetileg elterveztem. :) Egy nagy répát burgonyahámozóval felszeleteltem, egy burgonyát meghámoztam felvágtam, egy darab karalábéval és zellerrel ugyanezt tettem, végül egy kis fej cékla is belekerült. Fűszereztem egy fej szeletelt vöröshagymával, és néhány gerezd félbe vágott fokhagymával, sóval-borssal és némi grill fűszerkeverékkel, kevés vizet öntöttem alá, és hagytam magas hőfokon átpárolódni:
Úgy átpárolódott hogy a cékla kiengedte a csodás élénk színét, és megfestette az egész köretet. Amikor elpárolgott az összes víz, kevés olajjal megcsepegtetve némileg megpirítottam a zöldségeket, és a halacskával tálaltam.
Szokatlan intenzív ízbomba volt, annyira meggyőzött bennünket hogy azonnal megettük mind. :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése