Szilveszterkor kötelező, most sajnos elmaradt, sőt tovább megyek, soha életemben nem ettem még, így gondolom: jobb később, mint soha alapon, illetve az utóbbi idők pozitív élményeiből kiindulva, illene végre megismerkednem a lencsével, első választásként azonnal annak a vörös változatára esett a választásom. Látszik is milyen kis műveletlen vagyok a témával kapcsolatosan, hiszen először elkészítettem, majd utólag utánaolvastam, több ízben hibát követtetem el, hiszen a vörös lencsét nem is kell beáztatni, én egy egész éjszakára megtettem, sokszorosára dagadt, és a csodás intenzív ízét is elvesztette, de nem adtam fel. :) Olvastam a neten mindenféle hasznos információt ezzel a csodás alapanyaggal kapcsolatosan, azt hogy rendelkezik az összes jó tulajdonsággal amivel a többi lencse, csak ennek sokkal rövidebb a főzési ideje, és hogy az emésztése is egyszerűbb, valamint így a benne található értékes ásványi anyagok és vitaminok felszívódása is eredményesebben kivitelezhető. Más írások szerint igen magas a fehérje és a szénhidrát tartalma, de a lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, így hosszú ideig látja el szervezetünket a szükséges tápanyagokkal és energiával, így könnyen beépíthető a diétánkba, arról nem beszélve hogy a vegetáriánusoknak kifejezetten ajánlott a fogyasztása. Én úgy döntöttem az elkészítés során minden tekintetben igyekszem a "fogyókúrás" összetevőket és technológiákat alkalmazni, lássuk mi lesz az eredmény...
Egy nagy fej hagyma felét és két kisebb gerezd fokhagymát felaprítottam, majd néhány csepp extra szűz olívaolajon elkezdtem megpirítani, közben mozsárban egy kávéskanál római köményt, egy kis szárított erős chilipaprikát és nagy szemű tengeri sót, porrá őröltem, mehet a hagymás keverékre, hagytam kicsit megpirulni. Majd megperzseltem egy babérlevelet - nem gyakran használom ezt a fűszert, de egyszer olvastam valahol, hogy így sokkal jobban érvényesülnek az aromái, így azóta mindig megperzselem - majd mehetett az is a fűszeres alapba. Hámoztam egy nagy répát, egy szál petrezselymet és egy nagyobbacska burgonyát, ezt is megforgattam a fűszeres alapon, meg pici fej kelkáposzta felét is feldaraboltam és az alaposan átmosott vörös lencsével együtt ez is mehetett az edénybe. Egy teáskanál sűrített paradicsommal tovább ízesítettem, majd felöntöttem vízzel és nagyjából 20 percre magára hagytam. Végül amikor késszé nyilvánítottam, egy kevés balzsamecettel tettem pikánssá, egy igazán gazdag, fűszeres és izgalmas leves lett az eredmény:
A receptek nagy részében azt olvastam hogy leturmixolják, és krémlevest készítenek belőle, nekem sokkal vonzóbb volt így, darabosan, tökéletesen megfelelt. Sok receptben olvastam: tejszínnel, tejföllel, habarással, de még rántásos sűrítéssel fejezik be, de mivel ragaszkodtam a "diétás" változathoz, nekem így is tökéletes volt, a római kömény igazán szokatlanná tette, mármint a mi köreinkben... :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése