Második felvonása a http://karamellassarkanyfu.blogspot.hu/ -nak, igyekszem színvonalasabb küllemet varázsolni, szebb képekkel, izgalmasabb receptekkel és alapanyagokkal... Megszínesíteni mindennapjainkat, cseppnyi boldogságot csempészni életünkbe a közös étkezésekkel… Hiszen tartalmazza a legfontosabb dolgot amit édesanyámtól tanultam: „hogyan is gondoskodjak megfelelően a családomról”. Én így teszem…


Azért választottam ezt a nevet, mert született már ilyen címmel posztom is: Fűszerelem... innen is látszik mennyire alakítják a mindannapi életünket ezek a csodás adalékanyagok, hiszen ha valamelyik világhírű konyhaművészettel rendelkező nemzetre gondolok, azonnal az adott ország jellegzetes fűszereivel azonosítom azt, és a natúr ételeket is csodás változatossággal tudjuk feruházni, új igazságot adni egyes étkeknek… Varázslatos birodalom ez, és mindig van mit tanulni… :)

2013. március 7., csütörtök

Almakompót

Nem is értem, almakompót... azt hiszem gyerekkoromban ettem utoljára, és akkor sem tartozott a kedvenceim közé, talán nagyikám készített nekünk... Valamelyik nap Herry szerelt - mert amúgy mindig szerel - és megszólalt:
  • "Tudod mit ennék most szívesen?
  • Nem Szivecském, mit? 
  • Hideg almakompótot, lehet olyat venni? Boltban?"
 Boltban? Hát amúgy sem vagyok egy: "kész ételt mindig boltban vásárolok" típus, de nehogy már egy almakompótot vegyek boltban, nem lehet túl nagy ördöngösség... És tényleg! Pofon egyszerű volt az egész, és természetesen a kevéske hozzávalók mindegyike megtalálható, vagy a hűtőben, vagy a fűszeres polcon. Lereszeltem egy citrom héját, kifacsartam a levét, egy edény hideg vízbe, vagy 1,5 kiló almát meghámoztam, kimagoztam, negyedeltem, és folyamatosan pakoltam az almadarabokat a citromos lébe, hogy meg ne barnuljon, meghitettem némi cukorral, vagy 5-6 szem szegfűszeggel, egy szép egész fahájrudat is tettem a lébe, meg némi vaníliaesszenciát. Felfőztem, amikor már elkezdtek megpuhulni az almadarabok, elzártam a gázt, és kitettem az egészet az erkélyre, hogy alaposan kihűlhessen. Én sem hitem el hogy ennyi az egész... De drága nagymamáink erről voltak híresek: kevéske hozzávalóból, csodákat tenni az asztalra, hiszen abban az időben nem volt sem alapanyagokban, sem fűszerekben ilyen csodás és hatalmas választék. Az eredmény? Azóta elfogyott mind... némi instrukció: kicsit több cukor, kicsit kevesebb főzés... :) Kőbe véstem!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése