Második felvonása a http://karamellassarkanyfu.blogspot.hu/ -nak, igyekszem színvonalasabb küllemet varázsolni, szebb képekkel, izgalmasabb receptekkel és alapanyagokkal... Megszínesíteni mindennapjainkat, cseppnyi boldogságot csempészni életünkbe a közös étkezésekkel… Hiszen tartalmazza a legfontosabb dolgot amit édesanyámtól tanultam: „hogyan is gondoskodjak megfelelően a családomról”. Én így teszem…


Azért választottam ezt a nevet, mert született már ilyen címmel posztom is: Fűszerelem... innen is látszik mennyire alakítják a mindannapi életünket ezek a csodás adalékanyagok, hiszen ha valamelyik világhírű konyhaművészettel rendelkező nemzetre gondolok, azonnal az adott ország jellegzetes fűszereivel azonosítom azt, és a natúr ételeket is csodás változatossággal tudjuk feruházni, új igazságot adni egyes étkeknek… Varázslatos birodalom ez, és mindig van mit tanulni… :)

2013. március 22., péntek

Sült zöldségek indiai köntösben

Igazi hamisítatlan indiai ízek, persze úgy ahogyan a főzőműsorokban láttam, és az ösztöneimtől vezérelve. Teljes mértékben vegán fogás lett, 3 nagyobbacska burgonyát felcikkeztem, egy céklát felvágtam, egy karalábét is mellészeleteltem, egy nagy répát felhasáboltam, két nagy fej hagymát is összedaraboltam, majd egy nagy fej káposztából is vágtam le néhány gyönyörűséges szeletet. Majd elkezdtem összeállítani a fűszerkeveréket: 2 teáskanál egész koriandert, 1 teáskanál egész római köményt, 1 teáskanál egész borssal és egy darab szárított extra erős chilivel serpenyőbe tettem, és nagyon alacsony hőmérsékleten lassan elkezdtem megpirítani, sűrűn alaposan körbeforgatva az edényben. Csak addig pirítottam a fűszereket, amíg éppen hogy elkezdtek illatozni, majd a pirított, illatozó, meleg keveréket beletetten az erre a szent folyamatra rendszeresített kávédarálóba, nagy adag, nagy szemű tengeri sóval alaposan porrá őröltem. Közben négy gerezd erős, duci fokhagymát lereszeltem egy nagyobbacska darab gyömbérrel, olvasztott és kissé pirított vajjal és olajjal összekevertem a porított fűszereket, és a fokhagymás, gyömbéres reszeléket. Majd még megerősítettem az alapot a következő fűszerekkel: 1 teáskanál őrölt pirospaprika, majoránna, oregánó, kakukkfű, és rozmaring. Majd a feldarabolt zöldségeket körbelocsoltam a fűszeres, aromás olajjal, néhány korty vizet öntöttem alá, fóliával lefedtem, majd alaposan megpároltam. Végül a fóliát levéve, az összes vizet elpárologtatva, kissé megsütöttem. Az illatok és aromák ellepték és beterítették az egész lakást, de talán még a lépcsőházat is, egészen a földszintig, még a szemembe is könnyet csaltak, olyan átütő erejű lett!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése