Második felvonása a http://karamellassarkanyfu.blogspot.hu/ -nak, igyekszem színvonalasabb küllemet varázsolni, szebb képekkel, izgalmasabb receptekkel és alapanyagokkal... Megszínesíteni mindennapjainkat, cseppnyi boldogságot csempészni életünkbe a közös étkezésekkel… Hiszen tartalmazza a legfontosabb dolgot amit édesanyámtól tanultam: „hogyan is gondoskodjak megfelelően a családomról”. Én így teszem…


Azért választottam ezt a nevet, mert született már ilyen címmel posztom is: Fűszerelem... innen is látszik mennyire alakítják a mindannapi életünket ezek a csodás adalékanyagok, hiszen ha valamelyik világhírű konyhaművészettel rendelkező nemzetre gondolok, azonnal az adott ország jellegzetes fűszereivel azonosítom azt, és a natúr ételeket is csodás változatossággal tudjuk feruházni, új igazságot adni egyes étkeknek… Varázslatos birodalom ez, és mindig van mit tanulni… :)

2013. március 25., hétfő

Hamis tárkonyos raguleves

Herryt, férfi lévén szokatlan módon "leveses"-ként jellemezném, sőt, tovább megyek, az idő előrehaladtával, egyre inkább jellemző rám is a rajongás, a fűszeres, a lágy, a zöldséges, a gazdag, a tejszínes, a tejfölös és mindenféle folyékony táplálék iránt. Ezért újabban megpróbálkozok, azokkal a levesekkel is, amiket eddig maximálisan elutasítottam, most egy tejfölös gyöngyszemet választottam, azért mert Herry nagyon szereti, de sajnos hús híján, nem volt egyszerű, egy kis fagyasztott csirkeszívet találtam elfekvőben, gondoltam ezt felhasználom. :) Egy fél fej hagymát finomra vágtam, majd langyos olajra dobtam, folyamatos kevergetés mellett megdinszteltem, közben két kis gerezd fokhagymát is vékonyra teleteltem, azt is az edénybe dobtam. Ekkorra kiolvadt nagyjából a szív, mehetett a hagymás keverékre, ezt egy picit tovább pároltam, alaposan megsóztam - ez segíti a kémiai folyamatokat - éppen annyi idő alatt megtisztítottam a többi zöldséget. Egy hatalmas répát, egy petrezselymet, egy negyed karalábét  és  egy darabka zellerrel is megtisztítottam, majd elsőnek a zellert vékony szeletekre vágtam, rádobtam a forró zsiradékra, majd jöhetett a petrezselyem, vékony szeletekre vágtam, ezt is bedobtam az edénybe, majd a karalábé következett, végül a répát szeleteltem, és azt is átforgattam az edényben. Majd egy darabka vajat is tettem a tetejére, és amikor az felolvadt, egy húsleveskockával ízesítettem, vízzel felöntöttem, felforraltam, majd alacsony lángon megfőztem a zöldségeket. Közben előkészítettem a befejező részt: egy nagy pohár tejföl felét alaposan kikevertem egy nagy teáskanál tárkonnyal, csepegtettem bele vagy 10-12 csepp citromlevet, majd két nagy evőkanál kukoricával és ugyanennyi zsenge fagyasztott borsóval is kikevertem, félretettem, amíg a leves megfő. Majd hőkiegyenlítéssel a tejfölös keveréket a levesbe adagoltam, felrottyantottam, és tálaltam is.
Teljes kiőrlésű rozslisztből készült ropogós kenyérrel tálaltam, bár én az ilyesmit nem nevezem kenyérnek, mégis nagyon klassz volt!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése