Nagyon klassz recept, az utóbbi idők legnagyobb sikerének mondhatom! Nem is tudom hogy jutott eszembe, de valami távol keletit kívántam, de nem rizst szerettem volna, így kézenfekvő volt a tészta, lévén hogy nem túl nagy a választék jelenleg itthon husi fronton, így magától érthetően sok zöldséget terveztem.. :) Természetesen, mint általában, most is az itthon fellelhető alapanyagokból dolgoztam, hiszen ki akar még bevásárolni is egy dolgos hétköznap után, így odakészítettem a tészta főző vizét, most spagettit készítettem elő, bár van itthon 3 különböző féle távol keleti tészta, de azt különlegesebb alkalomra tartogatom, a mennyiséget tekintve, mind arra való tekintettel hogy pokoli éhség kínozta a gyomromat, és azt is figyelembe véve hogy Herrynél is nagy sikert szokott aratni a hasonló jellegű receptek, továbbá anyának is beterveztem egy adagot, majd 600 gramm tésztát készítettem ki. Tudni ildomos, nálunk egy fél kilós tészta négy teljes értékű étkezéshez tökéletesen elegendő, ami azt jelenti bőven megvacsorázunk és meg is ebédelünk ennyiből ketten, sőt az utóbbi időben 400 gramm is elegendőnek bizonyult, de a várható sikerre tekintettel bővebben számoltam, azt is beleszámítva, hogy nagyobbacska darab pulykacombot készítettem elő, és igen szép mennyiségű zöldséget is terveztem a receptbe. Előkészítettem a távol keleti konyhák "szent háromságát": chili, gyömbér és fokhagyma, tettem mellé egy nagy fej hagymát, egy szép hatalmas sárgarépát, és egy nagyobbacska darab káposztát. A hagymát és a káposztát vékony csíkokra vágtam, a fokhagymát szeletekre daraboltam, a répát vékony csinos kis hasábokra szeleteltem, a gyömbér és a chilit lereszeltem. A pulyka combot fagyasztóból vettem ki, ami most kivételesen az én malmomra hajtott a vizet, hiszen így nagyon vékony - szinte papír vastagságú - szeletkéket daraboltam belőle, majd nagyon forró serpenyőben nagy mennyiségű borsot pirítottam némi napraforgó olajon, és a hússzeleteket hirtelen és alaposan megpirítottam. Úgy ahogy máskor is, egyeneként tettem a serpenyőbe a szeleteket, és nem forgattam meg azonnal őket, hanem amikor megtelt a serpenyő alja, nem nyúltam hozzá, hanem szeleteltem a többi husit, majd alaposan átforgattam, ezzel újabb helyet biztosítva a többi husinak a serpenyőben, majd újabb adagot pakolgattam, mind addig, amíg el nem fogyott és meg nem pirult az összes hús, minden oldala. Majd a husit kiszedtem, és félre tettem, a megpörkölődött serpenyőbe a káposztát is beletettem, átforgattam, és a répát is alaposan megforgattam benne, kissé megpirítva a zöldségeket. Majd jöhetett a hagyma, fokhagyma és reszelt gyömbér is, alaposan összeforgattam, majd némi sóval és borssal tovább ízesítettem. Ismét gondosan összeforgattam, majd néhány korty vízzel felöntöttem, és hagytam párolódni. Amikor az összes víz elpárolgott a zöldségeket is kiszedtem, a tésztát leszűrtem, és kevés olajjal a serpenyőbe tettem, némi fokhagymát, gyömbért és chilit ismét adagolva, sóval-borssal és néhány korty szójaszósszal alaposan átforgattam, majd egy hatalmas tálba tettem, a zöldségekkel összeforgattam, végül a húst is a tetejére halmoztam:
Hát a nagyjából hat bőséges adagot egy ültő helyünkbe meg is ettük, alig maradt nagyjából egy fél adag, ami másnap Herry fél fogára sem volt elég, arról nem beszélve hogy én is ebéd nélkül maradtam, anyának meg meg sem mertem említeni... :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése