Mostanában nagy sikert arat nálam minden ami valamilyen szempontból különleges, nem tudok betelni a különböző nemzetek ízvilágaival, a magyar konyha által ismeretlen fűszerekkel, és alapanyagokkal, így fundáltam ki ezt a remeket. Az eredeti apropó: végre kipróbálni azt a különleges basmati rizst, melyet néhány hete vettem, de még meg sem bontottam.Soha nem rajongtam ezért a gabonáért, valahogy a "véremben van" hogy nem eredeti echte magyar, több alkalommal próbáltam fűszerekkel elvarázsolni, de valahogy nem fedeztem fel azt ami miatt közelebb kerülhetne a szívemhez. Igyekeztem már kipróbálni kerek szemű rizottó rizst, konkrétan arborio-t. Vagy vásároltam már speciális sushi rizst, de a hosszú szemű fajták eddig elkerülték a konyhát, valószínűleg azért mert nem feltételeztem, hogy valamiféle különleges élményt tartogathat a számomra. Mindig az olcsó fajtákat vásároltam, hiszen hogy nem rajongtam a rizsért, azért mindenképp van egy nagyon előnyös tulajdonsága, ami a mai világban mégis elősegítette hogy rendszerint az asztalra kerüljön, és ez az ára, hiszen azt a fajtát, amit rendszerint párolt rizshez vásárolok, nagyjából 200 ft-ért meg lehet venni, és ebből 4-6 alkalommal bőségesen főzök, van hogy valamilyen zöldséggel megtuningolom, de akad hogy csak simán készítem. A rizses tapasztalatimról szeretnék majd egy hosszabb hangvételű beszámolót írni, de annyit mindenképp meg kell jegyeznem, hogy a most próbált fajta új dimenzióba helyezte ezt a gabonát számomra! Nem szabad egy kis plusz összeget sajnálni rá, hiszen félelmetes különbségeket lehet felfedezni, így egy csapásra rajonghat érte az ember, elveszíti azt az unalmas semlegességet, ami miatt eddig nem részesítettük előnybe a köretek között. Bár azt tudni érdemes, soha nem próbáltam még egyik fajtából sem olyat ami előfőzött, vagy zacskós lenne, sőt soha nem is láttam még ilyen terméket! :) Mindenképp érdemes megemlíteni, első ránézésre egymás mellé pakoltam az itthon fellelhető összes rizsfajtát, de mivel megfelelő gépem nem volt, így megfelelő fotót sem tudtam készítem... Mivel a rizs egy indiai fajta, ezért úgy éreztem ez a kompozíció mindenképp indiai jellegűnek kell lennie, a csirkemell mellett döntöttem, és elterveztem valami csicseriborsót is mellé, de mivel a teljes kép nem alakult ki a fejemben, így egyszerűen nekiláttam, majd alakul, úgy ahogy az szokott! :) Természetesen a kötelezőkkel indítottam, amit nemes egyszerűséggel a távol keleti konyha "szent háromságaként" szoktam említeni: chili, fokhagyma és gyömbér, mind a három ízesítőt lereszeltem, majd felvágtam mellé egy nagy fej hagymát durvára. Egy nagy adag csirkemellet nagyobbacska kockára vágtam, majd az ízesítők mellé dobtam, öntöttem rá egy pohár joghurtot, és előkészítettem a fűszereket: koriander, római kömény, kurkuma, és kardamom, az első háromból nagyjából egy kávéskanálnyit, a kardamomból jóval kevesebbet tettem a joghurthoz, és alaposan összeforgattam. Lefedtem, és a hűtőbe rejtettem több mint 24 órára. A gondos tervezgetés és előkészületek után, kezdődhetett is a tényleges munka, a
rizst a szokásos módon készítettem, annyi különbséggel, hogy most kizárólag sóval fűszereztem, mert mindenképp reméltem hogy a rizsnek lesz saját íze, és erre borzasztóan kíváncsi voltam :) A husikat egyenként kihalásztam a joghurtból, majd előre beáztatott bambuszpálcákra húztam, megfűszereztem a kedvenc chilis sómmal, és forró serpenyőben alaposan megsütöttem minden oldalát kevés olajon. Majd a nyársakat félre tettem, kevés vajat adagoltam a forró serpenyőbe, majd a pác fűszeres joghurtos részét is beleöntöttem, némi üveges lecsóval tovább fokoztam az ízeket (persze egy csipet cukorral), egy doboz csicseriborsó konzervet is rátettem, alaposan megsóztam, és puhára pároltam a fűszereket a "csicseri csodával". Végül összeállt a fogás:
A rizs csodás, de kár lenne ódákat zengeni, mindenkinek ki kell próbálni, pergős, illatos, puha és csodás. A borsó izgalmas és változatos, a husi omlós és különleges, a látvány magáért beszél..
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése