Második felvonása a http://karamellassarkanyfu.blogspot.hu/ -nak, igyekszem színvonalasabb küllemet varázsolni, szebb képekkel, izgalmasabb receptekkel és alapanyagokkal... Megszínesíteni mindennapjainkat, cseppnyi boldogságot csempészni életünkbe a közös étkezésekkel… Hiszen tartalmazza a legfontosabb dolgot amit édesanyámtól tanultam: „hogyan is gondoskodjak megfelelően a családomról”. Én így teszem…


Azért választottam ezt a nevet, mert született már ilyen címmel posztom is: Fűszerelem... innen is látszik mennyire alakítják a mindannapi életünket ezek a csodás adalékanyagok, hiszen ha valamelyik világhírű konyhaművészettel rendelkező nemzetre gondolok, azonnal az adott ország jellegzetes fűszereivel azonosítom azt, és a natúr ételeket is csodás változatossággal tudjuk feruházni, új igazságot adni egyes étkeknek… Varázslatos birodalom ez, és mindig van mit tanulni… :)

2013. április 2., kedd

Sült zöldség pácolt karajjal

Ez elég rég történt ez a konyhámban, emiatt kissé hiányosak az emlékeim, hiszen hozzám hűen ez sem egy tradicionális magyar recept, hanem a szokásos: dobjunk össze valamit, ami szerintünk csak úgy összepasszol, és ráadásul akad is a hűtőben... :) Első körben bepácoltam a karajszeleteket, négy gerezd fokhagymát lereszeltem, egy extra erős chilit, néhány szem borssal, némi tengeri sóval és egy kevés ételízesítővel porrá őröltem, az erre rendszeresített kávédarálóban, a fűszert összekevertem a reszelt fokhagymával, majd kevertem hozzá némi zöldfűszert: oregánót, bazsalikomot és kakukkfüvet. A fűszeres keverékhez adagoltam némi Worcester szószt, és napraforgóolajat, alaposan kikevertem majd a karajszeletek minden oldalát alaposan bedörzsöltem. Egy nagy fej hagymát vékony szeletekre vágtam, majd ezt is a hússzeletek közé tettem, olajjal lefedtem, úgy hogy a levegő elöl teljesen el legyen zárva, majd 48 órára a hűtőbe tettem. Majd előkészítettem a zöldségeket, a fűszeres olajjal kikentem a jénai alját, egy nagy darab vajat is rákockáztam, majd egy nagy fej céklát nagyobbacska darabokra vágtam, és a jénaiba pakoltam, sóval, borssal fűszereztem, majd rápakoltam a fűszeres hagymát, ami a pácból kikerült. három nagy szem burgonyát hasonló méretű darabokra vágtam, és azt is a jénaiba tettem. Majd egy nagy répával hasonlóképp cselekedtem, újra sóztam és borsoztam. Közben a karaj szeleteket nagyon forró serpenyőben hirtelen elősütöttem, és a zöldségek tetejére tettem, majd a serpenyőbe ragadt fenséges darabkákat feloldottam egy kevés vízzel, és azt a zöldségekre öntöttem, lefedtem, és magas hőmérsékleten puhára pároltam, majd a fedőt levéve zsírjára pirítottam. És tálaltam:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése