Második felvonása a http://karamellassarkanyfu.blogspot.hu/ -nak, igyekszem színvonalasabb küllemet varázsolni, szebb képekkel, izgalmasabb receptekkel és alapanyagokkal... Megszínesíteni mindennapjainkat, cseppnyi boldogságot csempészni életünkbe a közös étkezésekkel… Hiszen tartalmazza a legfontosabb dolgot amit édesanyámtól tanultam: „hogyan is gondoskodjak megfelelően a családomról”. Én így teszem…


Azért választottam ezt a nevet, mert született már ilyen címmel posztom is: Fűszerelem... innen is látszik mennyire alakítják a mindannapi életünket ezek a csodás adalékanyagok, hiszen ha valamelyik világhírű konyhaművészettel rendelkező nemzetre gondolok, azonnal az adott ország jellegzetes fűszereivel azonosítom azt, és a natúr ételeket is csodás változatossággal tudjuk feruházni, új igazságot adni egyes étkeknek… Varázslatos birodalom ez, és mindig van mit tanulni… :)

2013. április 5., péntek

Pirított távol keleti rizstészta, zöldségekkel és garnélával

Előre leszögezem: nem azért nem tudok jó szájízzel írni erről az alkotásról, mert nem volt finom, hanem annyira finom volt hogy nem tudtam abbahagyni, és betegre ettem magam tőle, és ez az érzés még mindig túl élénk. :) Gondoltam valami kis különlegessel kedveskedek az én drágámnak, így éppen ideje kipróbálni a legújabb kincseimet, a csodás kis garnélácskáimat. Úgy döntöttem ha már különleges, legyen a többi része is az, így rizstésztát terveztem mellé, mind a két alapanyag az "egészséges élelmiszer" kategóriába sorolható, így nem is kellett mellé más csak egy hatalmas adag zöldség. :) Kivettem a fagyasztóból a rákokat, hagytam hogy szépen kiolvadjanak, és kíváncsian vizsgáltam meg közelebbről, mivel életemben először készítettem ilyesmit, ezért hatalmas izgalommal kezdtem neki, boldogan tapasztaltam: a páncélt is rajta hagyták, és még boldogabban tudatosult bennem: a rákocskák külső pereme végig van vágva, és gondosan eltávolították az emésztőcsatornát, a finnyásságomat figyelembe ez igazán jó hír, mármint hogy nem "azzal" együtt fagyasztották le, és nekem csak ellenőriznem kell, nem bíbelődni a művelettel! :) Így a rákokat megszabadítottam a páncéljuktól, és egyenként ellenőriztem a makulátlan tisztaságukat. A zöldségeket összedaraboltam: egy nagy répát, egy negyed karalábét, egy kis darab zellert "zsülienre" vágtam, néhány hatalmas zsenge kínai kel levelet feldaraboltam, egy kevés brokkolit apró csinos rózsáira szedtem és némi friss apró szemű fagyasztott cukorborsót is előkészítettem. Odatettem a tésztavizet felfőni, és az ízesítőket is összeállítottam: 4 nagy gerezd fokhagymát vékonyan felszeleteltem, egy hatalmas fej hagymát feldaraboltam, egy nagy darab gyömbért lereszeltem, és a nagyon erős házi darált chiliből is készítettem mellé, a sort a kedvenc szójaszószommal zártam: kikkoman szójaszósz - hiszen ha a többi alapanyag különleges, ebből is a legjobbat használom. Olajat nagyon forróra hevítettem a kedvenc serpenyőmben, majd durvára daráltam bele színes borsot, és egy nagy adag chilis sót, végül dobtam rá egy darabka vajat, ami a magas hőnek köszönhetően azonnal felhabosodott, és a víz egy pillanat alatt gőzzé alakult, fantasztikus illattal töltötte meg a konyhát, ami a pirult vaj utánozhatatlan varázslatos illata. Majd egyenként rádobáltam a tisztított garnélákat, melynek unalmas szürkés színe azonnal korallos csodás rózsaszínné változott, és össze is "göndörödtek" egyenként, néhányszor átforgattam, de nem sütöttem tovább nagyjából 1,5 percnél, és már ki is kapkodtam őket a serpenyőből és félre is tettem. Majd a zöldségeket sütöttem meg egyenként, minden alkalommal kevés olajjal indítva, ugyanabban a felforrósított serpenyőben, úgy hogy minden egyes zöldségadagot egyenként picit megsóztam, ha elkészült, félre tettem, és jöhetett a következő zöldség. Először a kínai kel, majd a répa, zeller és karalábé került a serpenyőbe, mindet alaposan átforgattam a forró olajon, és mind egyenként kapott néhány korty vizet, hogy a keletkező gőzben kicsit átpárolódhasson. Végül a brokkolit is megpároltam kissé, majd azt is félre téve a forró serpenyőbe dobtam a hagymát, megtáncoltattam, jöhetett a gyömbér, a chili és a fokhagyma, kevés szója szósz és a közben elkészült rizs metélt is a keverékbe került. A tésztát nagyon főzni nem kellett, csak felforraltam a vizet, beletettem a rizstésztát, lefedtem elzártan a gázt, és néhány perc alatt tökéletes lett, ezt is adagokban szedtem a fűszeres keverékre. Alaposan összeforgattam majd tányérra szedtem, a tésztán egyenként elrendeztem a zöldségeket: kínai kel, répás keverék, majd a brokkoli a rák és a borsó.
Nem elég hogy zseniálisan fincsi lett, de mesterszakácsnak éreztem magam míg elkészítettem, arról nem beszélve hogy desszert is akadt, mert aznap készítettem a kedvenc tortámat is, és eléggé ki is hűlt: Sajttorta
Utolérhetetlen vacsi... a pirított tészta frankón fűszeres, a zöldek zsengék, roppanósak és fenségesek, mindennek tetejébe az édes szaftos rózsaszín rákocskák... de attól még betegre ettem magam, de megint kérek! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése